flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дзержинський районний суд м. Харкова

Суд стягнув майнову шкоду з власника собак, які напали на дитину

02 вересня 2021, 16:24

Мати малолітнього хлопця звернулась до суду з цивільним позовом до власника собак, які напали на її сина, про  відшкодування матеріальної шкоди у сумі 14364, 93 грн., витрачених на його лікування.

Дослідивши матеріали справи Ізюмським міськрайонним судом було встановлено, що під час прогулянки на велосипеді біля річки Сіверський Донець в селі Донецьке на хлопця напали собаки відповідача, який вигулював їх без повідка та намордника, хлопець впав з велосипеда та зламав руку.

Постановою адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ізюмської міської ради, власника собак притягнуто до відповідальності за ч. 1 ст. 154 КУпАП, у зв’язку з порушенням правил їх тримання, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Отримавши тілесні ушкодження юнак перебував на лікуванні в травматологічному відділенні Ізюмської ЦМЛ, а згодом був направлений до обласної клінічної травматологічної лікарні м. Харків. Всі витрати на лікування сина були сплачені матір’ю.

Окрім адміністративної відповідальності, потерпілий має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, якщо була завдана шкода її здоров’ю або було пошкоджено її майно (ст. 1167, 1187, 1195 Цивільного кодексу України).

Суд дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку, що позовні вимоги до відповідача є обґрунтованими, відповідач здійснював неналежний вигул собак, що спричинило нанесенню шкоди здоров`ю дитини  позивача, та стягнув з відповідача матеріальну шкоду у сумі 14364 гривень 93 коп., а також понесені позивачем судові витрати у сумі 908 гривень.

 

                                                                                                                                                                                                                                         пресслужба суду